HOE PLANT JE EEN HAAG – HOUTWAL ?

  • Maak de voorziene strook vooraf vrij van begroeiing en maak de grond diep los (omspitten of met spitvork)
  • De planten worden zonder “kluit” geleverd, dus met losse wortels. Houd de wortels vochtig tot je aan het planten begint (eventueel inkuilen).
  • Maak de plantgaten zo groot dat de wortels voldoende ruimte hebben en strooi verkruimelde aarde (eventueel aangerijkt met humus) over de wortels tot de kuil gevuld is. Nu eerst wat aangieten en dan aandrukken en eventueel grond bijvullen.
  • De planten hebben geen steunstok nodig ; eventueel kan je een draad spannen langs de haag, waaraan je de stammetjes vastmaakt ; zo groeien ze zeker op een rechte lijn.

En achteraf :

De haagplanten kan je in de eerste zomerperiode een weinig terugsnoeien (eindogen verwijderen). De volgende jaren begint de vormsnoei. Laat de haag onderaan iets breder worden dan bovenaan, en elk jaar iets hoger.

De houtkant mag iets weelderiger groeien. Eventueel na 2 jaar inkorten tot 15 cm boven de grond om vertakkingen te bevorderen. Om de 5 à 10 jaar inkorten tot 1 m boven de grond of korter. Het dikste hout is geschikt voor de open haard, het kleinste voor de hakselaar (containerpark).

De eerste jaren is het belangrijk door hakken en wieden de struiken vrij te houden van concurrenten, daarna is dit niet meer nodig. Dit werk kun je vermijden door rond de aanplanting de bodem te bedekken met hakselhout. Dit heeft het voordeel van in de zomer de grond langer vochtig te houden en in de winter warmer te houden.

DENK AAN JE BUREN !

Bij aanplantingen moet men zich houden aan wettelijke reglementeringen :

– laagstam (haag) minstens 0,5 m van de perceelsgrens

– hoogstam (vanaf 3 m) op minstens 2 m afstand (veldwetboek) van de perceelsgrens

In de buurt van serres wordt gevraagd de plantafstand minstens even groot te houden als de hoogte van de haag/houtkant.

Twee eigenaars kunnen ook overeenkomen om op de grens van hun percelen een haag te planten als gemeenschappelijke afboording. We raden aan hierbij een onderlinge overeenkomst op papier af te sluiten.